Günümüzde her işimizi internet ve bilgisayarlar üzerinden yapmaya başladık. Durum böyle olunca alışverişlerimizi de artık internet üzerinden yapmaya başladık. Fakat bilgisayarın bu kadar çok alanda kullanılması zararlı yazılımların da hızla artmasına neden oldu bu tür yazılımlar nedeniyle internetten alışveriş yapmak da bizleri korkutmaya başladı.
İnsanlar neden internetten alışveriş yapmak istemez?
İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır?
Tabii bunlar internetten hiç bir şey almamız anlamına gelmiyor. Sadece daha dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu doğrultuda da yapabileceğimiz bir kaç şey var. Bunlar;
- Güvenilir sitelerden alışveriş yapmak.
- Gereksiz “%50 indirim”, “Bugün her şey bedava” gibi reklamlara, e-postalara güvenmemek.
- Pek bilmediğimiz bir siteden alışveriş yapıyorsak kapıda ödeme seçeneğini kullanmak.
- Sitenin SSL sertifikasının olması.
- Antivirüs programlarının “güvenli tarayıcılarından (genelde bankacılık işlemleri için kullanılmak üzere yapılmış olurlar. Her antivirüste olmasa da çoğunda vardır ve daha fazla güvenlik sağlar) alışveriş yapmanız.
- Ürünlerinin açıklamalarında teşhir vb gibi bir durum belirtilmemiş olması.
- Ürünün garantisi, faturası vb’nin tam olması.
- İnternet sitesinin https:// ile başlaması. (Sitenin güvenli olduğunu gösterir. Site sahiplerinin güvenilir olduğunu kanıtlamaz. Ama en azından işlerini biraz daha kuralına uygun yaptıklarını düşünebiliriz.)
- Alışveriş yapmadan önce site hakkında kısa bir araştırma yapmak.
- Antivirüs kullanmalıyız. Bilgilerimizin korunması için en önemli maddelerden biri de bu.
- Site isminin doğru olması. (Bu çok önemli bazen bir harf eksik, fazla veya yeri değiştirilmiş olabiliyor ve beynimiz bunu tam fark etmeye biliyor. Bu nedenle sitenin ismine iki kere bakmanızda fayda var)